Klaarkomen

Klaarkomen is het fijne gevoel dat je krijgt als je heel erg opgewonden bent, vaak op het toppunt van een seksuele handeling. Dit heet ook wel een orgasme of climax. Klaarkomen is het gevolg van stimulering van de penis of clitoris. Het werkt dan ook anders voor hem dan voor haar.

Mannelijk orgasme

Als hij klaarkomt, trekken de prostaat en de spieren in de penis zich samen, wat een fijn gevoel geeft. Tijdens het klaarkomen worden de zaadcellen die opgeslagen zit in de bijballen samen met sperma uit de prostaat naar buiten gebracht door de urinebuis. Dit heet ejaculatie. Tijdens het ejaculeren kan er tot wel 4 milliliter sperma uitkomen. Dit is echter maar een paar druppels als hij in de twee dagen voor het orgasme nog is klaargekomen. Klaarkomen duurt bij hem 3 tot 10 seconden, afhankelijk van de opwinding. Nadat hij klaar is gekomen, heeft de man een periode waarin hij rust nodig heeft. Stimulatie van de penis is dan vaak niet prettig. Soms komt een man te snel klaar en moet de partner nog klaarkomen.

Vrouwelijk orgasme

Als zij klaarkomt, trekken de spieren in het bekkenbodem en de baarmoeder zich samen. Vlak voor het orgasme wordt de vagina veel vochtiger en neemt de clitoris wat af in formaat. De schaamlippen worden wat donkerder, doordat er veel meer bloed doorheen stroomt. Als ze klaar komt, voelt ze dat overal in de schaamstreek. Een vrouwelijk orgasme duurt aanzienlijk langer dan dat van een man. Gemiddeld duurt het 10-30 seconden als ze klaarkomt.

Het is voor haar ook mogelijk om te ejaculeren tijdens het klaarkomen, maar dat is veel minder gebruikelijk. Als ze klaar komt, kan er vocht worden afgescheiden. Dit vocht bestaat uit urine en vocht uit de klier van Skene. Veel vrouwen houden de ejaculatie dan ook tegen tijdens het orgasme, omdat ze denken dat het urine is. Geschat wordt dat slechts 10% van de vrouwen regelmatig ejaculeert. Het vrouwelijk orgasme kan ook worden opgewekt door stimulatie van de G-spot.

Hoewel hij na het orgasme een rustperiode nodig heeft, is dit bij haar niet altijd zo. Veel vrouwen kunnen na hun orgasme redelijk lang opgewonden blijven, waardoor nieuwe stimulatie een nieuw orgasme kan opwekken. Dat kan erg fijn zijn, maar dat is niet altijd het geval. Een orgasme kost erg veel energie. Ze kan ook genoeg hebben aan één orgasme.

Door vrijen alleen is het voor hem veel gemakkelijker klaar te komen dan voor haar. De penis wordt bij het vrijen erg veel gestimuleerd, maar de clitoris minder. Daarom wordt bij het vrijen wel eens de clitoris gestimuleerd met de hand, zodat zij ook gemakkelijk klaar komt.

Het is bij zowel hem als haar mogelijk dat het niet lukt om klaar te komen. Dit kan allerlei oorzaken hebben, maar het gebruikelijkste is dat je niet opgewonden genoeg bent. Om fijn te vrijen is het belangrijk dat je er allebei zin in hebt, en dat je niet met allerlei zorgen in je hoofd zit.