Hoe worden condooms gemaakt

De meeste condooms worden gemaakt van latex, met uitzondering van de latexvrije voor de mensen met een latexallergie. Latex is afkomstig van de rubberboom. Dit krijgt men door een rand weg te snijden van de bast van deze boom (onder een hoek van 30 graden). Hierdoor komt er een melkachtige vloeistof vrij die met kleine kommetjes wordt opgevangen. Deze sappen worden vervolgens met water en een aantal ingrediënten vermengd wat vervolgens latex wordt.

Voor het produceren van condooms wordt echter alleen de beste kwaliteit latex gebruikt. De ingrediënten die toegevoegd worden aan de emulsie die is opgevangen van de rubberboom worden ook allemaal getest op kwaliteit. Alleen de hoogste kwaliteit wordt hiervoor gebruikt. Na dit proces wordt het vloeibare spul ongeveer zeven dagen bewaard in tonnen. In deze periode vindt er een proces plaats waarin het rubber sterker en sterker wordt.

Nu is het latex klaar om er een condoom van te maken. Hiervoor worden glazen mallen gebruikt in de vorm van een condoom. Deze mallen worden gedoopt in de vloeibare latex, elke mal maar liefst twee keer om voor een sterk en glad oppervlak te zorgen. Iedere keer dat dit gebeurt, worden de mallen grondig gereinigd en afgespoeld om ervoor te zorgen dat ze steriel zijn. Dit is erg belangrijk voor de kwaliteit. Nadat de mallen ondergedompeld zijn, worden ze in een oven gestopt om de latex te laten ‘vulkaniseren’. Het ‘vulkaniseren’ zorgt ervoor dat het condoom sterk wordt en gebruikt kan worden voor geslachtsgemeenschap. Hierna worden de condooms van de mallen automatisch afgerold.

De condooms worden vervolgens gedroogd en bepoederd zodat bij gebruik van het condoom de latex niet meer kleeft. Nu is het condoom klaar om getest te worden.

Elk condoom wordt elektronisch op lekken getest. Door middel van elektrische impulsen zijn gaatjes en zwakke plekken op te sporen. Zit er een gaatje of zwakke plek in het condoom? Dan wordt het condoom direct afgekeurd. Goedgekeurde condooms gaan nu verder met de andere testen zoals de afmetingtest, uitrektest, een tweede lektest, opblaastest en verouderingstest. Al deze vervolgtesten worden op een deel van elke partij condooms gedaan.

Wanneer er vervolgens aan alle Europese eisen is voldaan, is het condoom pas goedgekeurd en CE gecertificeerd. Zo weet je dus zeker dat je er veilig mee kan vrijen!